Cybercrime

Toenemende afhankelijkheid van technologie

Terwijl de kansen en mogelijkheden blijven toenemen door de steeds verder ontwikkelende technologie ontstaat er ook een steeds grotere afhankelijkheid van de technologie. Weinig bedrijven kunnen nog functioneren zonder een goede ICT-omgeving. De afhankelijkheid neemt steeds verder toe waarmee ook de impact van dreigingen steeds groter wordt. Ook kleine organisaties zijn tegenwoordig object van een aanval door hackers en worden aangevallen met ransomware.

Het verloop van een aanval

Cybercriminelen worden steeds sneller en onopvallender. Ze zijn zelfs in staat om preventieve maatregelen te omzeilen zoals virusscanners en firewalls. Het verloop van een aanval, de “Cyber Kill Chain” wordt door ons gebruikt om tijdig te reageren op aanvallen.

Cyber kill chain:
Hoe eerder de aanval kan worden gestopt, des te kleiner is vaak de schade. Het SOC is in staat om de aanvallen van zowel binnenuit als van buitenaf te detecteren. Dit geldt ook voor aanvallen die de standaardoplossingen zoals virusscanners en firewalls niet meer zien. Wanneer kwaadaardig gedrag wordt herkend, zal u van concrete adviezen worden voorzien om bepaald verkeer middels de bestaande oplossingen te blokkeren. Indien gewenst kunnen dit soort aanvallen direct worden geblokkeerd.

Kosten en impact nemen toe van de aanvallen

Recent onderzoek van IBM laat zien dat cyberaanvallen niet alleen steeds gerichter en geavanceerder worden maar ook meer gevarieerd, van het stelen van intellectueel eigendom, tot het schrijven van malware om politieke keuzes te beïnvloeden. Geen enkele organisatie is immuun. Steeds meer organisaties komen erachter dat beperkte investering in de beveiliging en beperkte maatregelen niet langer toereikend zijn om cyberaanvallen te voorkomen. Onderzoek van Verizon maakt nog een aantal zaken inzichtelijk die aanleiding zijn voor organisaties om maatregelen te treffen. Zo blijkt dat aanvallen middels hacking en malware exponentieel blijven stijgen de komende jaren. Daarentegen blijkt ook dat de tijd van besmetting steeds sneller is en organisaties het steeds lastiger vinden om tijdig vast te stellen dat hun ICT-omgeving is besmet. Daarmee neemt de tijd toe dat organisaties besmet zijn zonder het te weten. De gemiddelde tijd van ontdekking is op dit moment 146 dagen! Zeker voor bedrijven waar bedrijfsgegevens vertrouwelijk zijn en spionage een risico vormt (20% van de aanvallen) en voor bedrijven, die met financiële gegevens werken (70% van de aanvallen), is de kans groot dat zij aangevallen zullen worden.

De kosten na een aanval nemen ook steeds verder toe. Berekend is dat Nederlandse bedrijven en de overheid in 2016 in totaal een kostenpost hebben gehad van 10 miljard euro. Uit de analyse blijkt dat momenteel de volgende vier sectoren in verhouding tot hun omvang het grootste risico lopen: de publieke sector (totaal 2,4 miljard euro verwacht waardeverlies op jaarbasis), de technologie- & elektronicasector (1,1 miljard euro), de bankensector (360 miljoen euro) en de defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartsector (415 miljoen euro).

Onze aanpak

Met zo veel op het spel is cybersecurity niet langer een simpel technologisch probleem, maar een issue dat het gehele bedrijf kan beïnvloeden. Bij AuditConnect geloven we dat informatiebeveiliging begint met een holistische aanpak en slim nadenken, samen met het gebruik van industrieleidende technologieën. Daarom is AuditConnect partner van gerenommeerde leveranciers om een nieuwe generatie hightech managed Security Operations Center (SOC) services aan te kunnen bieden. Samen met het marktleidende Security Intelligence Platform geven we organisaties de controle op de informatiebeveiliging terug in eigen handen.

Bescherm je organisatie tegen cybercrime

Onze reactie op de snel ontwikkelende behoefte van bedrijven op het gebied van informatiebeveiliging is een innovatief end-to-end managed SOC dat wordt gehost in Nederland. De opzet is gebaseerd op het bewezen SOC-model om snel en flexibel te kunnen opereren. Ondersteund door industrieleidende SIEM-technologie zorgt ons managed SOC voor geavanceerde data-analyses op het gebied van uw informatiebeveiliging. Hierdoor kunnen bedreigingen van alle soorten en types tijdig worden onderkend en kan direct actie worden ondernomen waarmee de kosten en de impact kunnen worden beperkt.

Feiten

  • Uit onderzoek van Kaspersky in 2015 blijkt dat 8,3 procent van de Nederlandse servers geïnfecteerd zijn en schadelijke bestanden versturen naar derden.
  • Cybercrime kost de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 8,8 miljard euro, ofwel ongeveer 1,5 procent van het bruto nationaal product.
  • De gemiddelde tijd van het ontdekken van ongewenste aanvallen is op dit moment 146 dagen!